Mijn hond heeft een teek. Wat nu?

04-05-2022

Teken komen heel het jaar voor, maar worden voornamelijk actief eens de temperatuur boven de 7°C stijgt. Tekenbeten komen het frequenter voor in de periode van maart tot en met oktober. 

Teken zijn vaak lastig te zien met het blote oog eens deze zich diep in de vacht van je hond hebben genesteld. Ze bijten zich hierna vast in de huid van je viervoeter. Eenmaal dit gebeurd is, merken honden hier weinig van. 

Hoewel je hond er niet veel last van zal hebben, kan dit gevaarlijk zijn aangezien een teek overdraagbare ziektes kan hebben en hiermee je hond kan besmetten. 

Je herkent een tekenbeet door de aanwezigheid van de vastgehechte teek. Wanneer deze nog niet volgezogen is met bloed, lijkt het vooral op een donker puntje dat vasthangt aan de huid. Een volgezogen teek is beter op te merken, aangezien deze groter en bolvormig is. 


Hoe verwijder je een tekenbeet? 

Een teek verwijderen bij je hond doe je best met een speciale tekentang. Indien je dit niet bij de hand hebt, kan je ook een pincet gebruiken: 

1. Plaats het haakje van de tang tegen de huid van je hond, net naast de teek

2. Schuif het haakje voorzichtig onder de teek, zodat hij vast komt te zitten in de uitsparing van de speciale tekentang

3. Trek de tang rustig met een draaiende beweging bij de huid vandaan zodat de teek loskomt 

4. Maak de tekenbeet schoon door de plaats van de beet te ontsmetten met ontsmettingsmiddel voor honden 

5. Laat de teek in een afsluitbaar potje vallen en sluit dit af. In geval je hond ziek wordt, neem je de teek best mee naar de dierenarts

Vergeet hierna zeker niet je handen grondig te wassen! Teken kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen. 


Bescherm je hond 

Gelukkig bestaan er middelen om je hond te beschermen tegen tekenbeten. Voorkomen is altijd beter dan genezen, niet waar?  Dankzij het gebruik van tekenwerende middelen verklein je de kans op een tekenbeet aanzienlijk. 

Spot- on producten 

Je kan gebruik maken van zogenaamde spot-on producten. Deze komen voor in de vorm van een pipetje, waarmee je het middel in de nek van jouw hond kan druppelen. Via de huidolie van de hond zal het middel zich verspreiden. 

Dit is meestal een maand werkzaam waardoor het aangeraden is om jouw hond hier maandelijks mee te behandelen. 

Tekenband

Een ander product dat een langdurige bescherming biedt, is een tekenband. Deze kunnen je hond tot wel acht maanden lang beschermen tegen de teken. Ook hier verspreidt de werkzame stof zich via de huidolie van de hond. 


Let op: bovenstaande middelen geven geen garantie op het uitsluiten van teken. Controleer daarom regelmatig je viervoeter. Plekken waar teken graag zitten zijn voornamelijk liezen, oksels en de kop. Hoe eerder de teek weggehaald kan worden, hoe kleiner de kans op ziektes zich voordoet.