Wat te doen met je trouwe viervoeter bij warm weer ?

22-06-2022

De zomer is in zicht en dit betekent heel wat warme dagen in het verschiet. Hoewel wij perfect kunnen aangeven wanneer we hulp nodig hebben of het te warm hebben, geven honden dit vaak minder duidelijk weer. 

Bij warm weer is het belangrijk om het drinken van je viervoeter regelmatig te verversen. Zo heeft jouw beste vriend altijd proper en koel drinkwater. Zorg bovendien voor voldoende schaduwplekjes waar je huisdier kan liggen. 

Sla op warme zomerdagen lange wandelingen over en kies voor kortere tochtjes. Laat jouw hond op warme dagen veel slapen in de schaduw, dit zorgt ervoor dat jouw viervoeter zich niet gaat overbelasten en onnodig energie gaat verbruiken. 

Wat zeker niet doen

Bij warm weer is het ten zeerste afgeraden om te gaan fietsen of lopen met je viervoeter. Gooi ook niet met speelgoed zodat hij moet apporteren, maar gun jouw harige vriend wat rust. Hoewel zwemmen leuk kan zijn voor honden, is intensief zwemmen afgeraden. 

Bovendien moet je bij water opletten dat je hond geen watervergiftiging gaat krijgen door teveel inname. Indien je hond nat is, warmt het water op de vacht op en kan dit gaan broeien. Wel is het verkoelend om de pootjes of de onderkant van de buik nat te maken door een badje. 

Laat je hond nooit achter in de auto. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, sterven er jaarlijks heel wat honden aan oververhitting. 

Symptomen van oververhitting

Indien jouw trouwe viervoeter volgende symptomen vertoont, is de kans groot dat er sprake is van oververhitting. 

Indien dit het geval is, moet je jouw huisdier afkoelen met natte handdoeken. Deze leg je best in de nek, lies, aan de oren en poten. Doordrenk deze steeds opnieuw met koud water. Geef jouw hond bovendien ook steeds kleine slokjes water te drinken. 

Tekenen van oververhitting: 

  • Zwaar ademen
  • Hevig hijgen 
  • Zwalpen of strompelen 
  • Kwijlen 
  • Overgeven 
  • Apathische blik