Waarom toch voor een asielkat gaan in het kittenseizoen?

25-04-2022

Het kittenseizoen is aangebroken en dat hebben de opvangcentra en dierenasielen geweten. In vergelijking met vorig jaar is het kittenseizoen onverwachts twee maanden vroeger begonnen. De oorzaak van die toestroom zijn vooral niet-gesteriliseerde zwerfkatten. 

Heel wat zwerfkatten zijn nu zwanger of net bevallen en dat zorgt voor een grote hoeveelheid kittens. Wie één of meerdere kittens vindt, brengt ze best naar een opvangcentrum of asiel in plaats van ze zelf te houden. Een kitten groeit best op in een omgeving met andere kittens en katten aangezien deze nog veel moet bijleren. Een achtergelaten kitten moet ook steeds gecontroleerd worden op ziektes en een volledige check-up ondergaan vooraleer ze klaar zijn voor een nieuwe thuis. ln een asiel is er steeds kennis van zaken waardoor de kitten in een goede omgeving opgroeit tot deze oud genoeg is voor adoptie.

Waarom een kat uit het asiel adopteren? 

Een kat die op zoek is naar een thuis is vaak de ideale keuze voor beginnende dierenliefhebbers. De meeste van deze katten hebben al bij iemand gewoond en weten dus hoe een gezinsleven verloopt.

Dierenasielen hebben vaak een hele reeks verschillende soorten katten beschikbaar: kortharig, cypers, kater of poes - je hebt het voor het kiezen. Veel asielen noteren ook wat voor karakter de kat heeft en stellen een beknopt dossier op over het dier. Dankzij deze informatie kunnen ze jou helpen de kat te vinden die bij je past. 

Een ander voordeel van een volwassen kat uit het asiel halen is dat je weet wat je kunt verwachten en wat de kat in het verleden al heeft meegemaakt. 

Ga vooraf na wat het kost! Een kat in huis halen is een verbintenis voor het leven. Als baasje en verzorger ben je de rest van haar leven verantwoordelijk voor het welzijn van je kat. Het is belangrijk dat je weet wat het aan geld en tijd kost om een kat te adopteren voordat je tot adoptie overgaat.

Hoeveel tijd kost een kat? 

Je hoeft niet met je kat te gaan wandelen, maar je moet wel elke dag wat tijd doorbrengen met je nieuwe huisdier. Borstelen, voeren, knuffelen en gewoon tijd met elkaar doorbrengen: dat is allemaal essentieel om een band op te bouwen met je kat. Katten bieden gezelschap, liefde en plezier - en ze vragen er maar zo weinig voor terug. 

Adopteer een kat. Dat kan het begin zijn van een prachtige vriendschap.